Triathlon Fiets


Wat is een triathlon fiets?

Een triathlon fiets is een fiets aangepast aan de triathlon. Naast de lage luchtweerstand, de aerodynamica, is ook de zit belangrijk. Door de aerobar die op het stuur gemonteerd is of als zelfs het volledige stuur in aero is uitgerust kan de triatleet voorover liggend op zijn stuur leunen. Dit heeft twee grote voordelen. De luchtweerstand gaat omlaag omdat je frontale oppervlakte kleiner word. Maar ook de zitpositie is verder naar voren wat resulteert in een soepele overgang van het fietsonderdeel naar het looponderdeel.

Waarom een triathlon fiets?

Zoals hierboven al beschreven is de aerodynamica veel beter dan op een racefiets. Denk maar aan de tijdritten tijdens de Tour de France. Het gewicht speelt een minder belangrijke rol bij de triathlon fiets. Alles draait om de luchtweerstand. De fabrikanten ontwikkelen de triathlon fiets ook in de windtunnel om zo elk stukje van de fiets aan te passen om maar een zo laag mogelijke luchtweerstand te krijgen.

Triathlon fiets kopen?

De grote vraag blijft of je voor een triathlon een triathlon fiets nodig hebt. De meeste korte afstanden en zeker de beginnend triatleet kan het makkelijk af met een racefiets. Eventueel een opzetstuur voor de iets diepere ligging. Maar meestal komt dat niet ten goede van de zitpositie waardoor je last kunt krijgen van allerlei klachten. Let dus goed op bij een opzetstuur dat het stuur bij je past!

De aanschaf van een triathlon fiets

Heb je eenmaal besloten een triathlon fiets aan te schaffen ga dan eerst een bikefit doen bij een gespecialiseerde bikefitter. Hij of zij kan je positioneren op een dummy fiets, een Guru bike. Op deze Gure bike is alles makkelijk af te stellen en eventueel te vervangen zodat je een optimale zitpositie krijgt die lang vol te houden is. Na een bikefit krijg je een uitgebreid rapport met je fietsmaat en alle afstelmaten. Bij een goede bikefitter krijg je ook gelijk een advies over welk merk (of merken) het best bij jou past waardoor je een keuze kunt gaan maken.

Afstellen van een triathlon fiets

Als je ooit een bikefit gedaan heb kan je dit rapport altijd gebruiken om je fiets af te stellen. Dit is niet moeilijk maar vergt wel wat tijd en juiste gereedschap. Na op maat zetten van alle onderdelen is het tijd om te gaan testen. Het klopt meestal voor 95% na het afstellen. Maar er zal altijd wat gefinetuned moeten worden om het 100% te krijgen. Dit is vaak millimeter werk en merk je pas bij de langere ritten.

 
 

INGESCHREVEN EVENEMENTEN

1/4 Triathlon Rosmalen
21-06-20
1/2 Triathlon Didam
04-07-20
1/4 Triathlon Hoeksche Waard
30-08-20

VOLG MIJ VIA

triathlonwereld.nl © 2021 - All rights reserved