Sporten in Corona tijd

Doortrainen of niet?

Geen twijfel over mogelijk, de impact van het Coronavirus is bij iedereen wel aangekomen. Alle mogelijkheden tot het verspreiden van het virus zijn wel genomen door de overheid. Eigenlijk kan je wel zeggen dat veel gelegenheden gesloten zijn, evenementen en wedstrijden zijn afgelast. Verenigingen liggen volkomen plat, er wordt niet meer gezamenlijk gesport.

Wat betekend het Coronavirus voor de sporter?

Door de onzekere tijd waarin we nu zitten moeten er beslissingen gemaakt worden. Alle wedstrijden binnen 3 weken zijn afgelast, maar zoals het er nu uitziet gaat dit wel worden verlengt. Maar voor hoelang? Voor triatleten die wedstrijden gepland hebben voor het begin van het jaar geldt dat zij nu naar de top van de trainingsperiode aan het werken zijn. Is het wel verstandig om je planning aan te houden in deze onzekere tijd of ga je het rustiger aan doen?

Sportarts Guido Vroemen

Gas terug nemen zegt sportarts Guido Vroemen in deze onzekere tijd.
Conclusie van zijn verhaal is dat het niet verstandig is om je intensiteit van training hoog te houden. De piek die je rond je wedstrijd wil hebben kan je niet met een paar weken verlengen. Beter is om rustig door te trainen en je basis te vergroten.

Bron: artikel Volkskrant

Eerlijke strijd in internationale wedstrijden?

Wat voor de beginnende triatleet in een lokale wedstrijd minder van belang is, maar voor de serieuze triatleet des te meer, is dat we niet allemaal dezelfde mogelijkheden meer hebben. De trainingsfaciliteiten in Nederland zijn allemaal gesloten, dus de zwemtraining ligt stil voor iedereen.  Maar tot nu toe kunnen wij in Nederland ons nog ‘vrij’ bewegen. Het wordt wel afgeraden op de racefiets te stappen, misschien niet om besmetting of het verspreiden te voorkomen. Maar meer om de overbelaste ziekenhuizen te ontzien vanwege ongevallen die plaatsvinden met (race)fietsers. Hardlopen gaat nog prima. Maar in andere delen van Europa ligt ook dit volkomen stil. Frankrijk, Spanje en België hebben vergaande maatregelen genomen en mogen mensen alleen nog voor de noodzakelijke dingen de deur uit. Dus geen rondje fietsen of lopen! Dit betekend een behoorlijke voorsprong voor ons als Nederlandse triatleten.

Gezondheid voor de triatleet.

Het trainen en sporten zit in het DNA van elke triatleet. Het is een gewoonte, een levenstandaard. Maar is het wel zo verstandig om tijdens het Coronavirus volle bak door te trainen? Tijdens intensieve trainingen wordt ons immuunsysteem tijdelijk zwakker. We stellen ons lichaam tijdelijk bloot aan een overbelasting om na herstel weer sterker te zijn. Tijdens dit herstel ben je kwetsbaarder voor virussen. Door terug te vallen op onderhoud en uitbreiding van de basisconditie voorkom je tijdelijke dips in je immuunsysteem waardoor je hopelijk beter uit de strijdt komt.

De mogelijkheden van trainen in Corona tijd

Hoe kunnen we nog trainen? Zwembaden zijn zoals gezegd gesloten, fietstochten worden afgeraden en sporten in het bijzijn van anderen binnen 1,5 meter is niet toegestaan.

Denk in mogelijkheden!

Afstand houden in verband met Corona
Bron: ANP

Veel fietsers hebben zich tijdens de winter teruggetrokken op hun fietstrainer. Zwift is drukker dan ooit! Er verschijnen veel video’s online om specifieke zwemoefeningen te doen. Tri2One heeft onlangs zijn trainingsvideo’s vrijgegeven voor iedereen. Kijk op hun site https://tri2onecoaching.sportvid.nl Wel even aanmelden. Hardlopen is nog toegestaan, mits we niet allemaal op een kluitje gaan lopen. Wees gewoon verstandig en houdt ruim afstand tot anderen.

We moeten allemaal leven met deze bijzondere situatie, laten we ons aanpassen. Niemand heeft er wat aan als we eigenwijs massaal op pad gaan en de ziekenhuizen overbelasten met alle risico’s tot gevolg. Je zal maar het spoedgeval zijn die met z’n fiets een ongeluk heeft gehad en voorrang krijgt in het ziekenhuis terwijl veel Corona patiënten die plek nu veel harder nodig hebben.

 

Denk en train verstandig, keep healthy!