arcteryx norvan sl hoody black

Na regen komt zonneschijn

Een van die dingen waarvan je na de eerste keer gebruik afvraagt, hoe heb ik ooit zonder gekund.
De Arc’teryx Norvan SL hoody. Een GORE-TEX Shakedry jasje van 120gram! Echt 100% waterdicht en het meest ademende materiaal wat GORE-TEX tot nu toe op de mark heeft gebracht.

Maar werkt de Arc’teryx Norvan het ook?

De grote vraag bij dit soort marketing uitingen blijft altijd, ja maar werkt het dan ook? Na redelijk wat regenloopjes kan ik zeggen dat het echt werkt. Het verbaasd me dan ook wel gezien mijn eerdere ervaringen met GORE-TEX in zwaardere vormen, dat het ook echt voldoende ademend om duurlopen aan te kunnen. Je voelt wel redelijk snel de warmte ontwikkeling, sneller dan zonder jas. Maar hé, je wilt toch droog blijven. En het blijft nog redelijk comfortabel binnen de grenzen van niet lekker. Misschien verschilt dit per type mens, we hebben het niet allemaal even warm of koud tenslotte. Bij extreme en/of langdurige regenval begint wel de rits wat door te sijpelen. Dit is overigens verder niet storend voor het functionele gebruik, De capuchon ben ik nog niet helemaal uit. Tijdens mijn langere duurlopen waarbij het niet echt doorregent gebruik ik hem meestal niet. Bij heftige buien ben ik er wel weer blij mee. Maar trainen in de polder staat gelijk aan altijd wind. En die wind zorgt er nou net weer voor dat het zeer lichte materiaal van de capuchon als een soort ballon om je hoofd zit. Echt afwaaien heb ik nog niet gehad.

arcteryx norvan sl hoody black
 

De kleur van de Arc’teryx Norvan SL.

Kleur is een smaak. En over smaken kunnen we nog lang discussiëren, dus laten we dat maar niet doen. Over het algemeen hoop ik altijd op wat fellere kleuren. Niet omdat het altijd mooier is, maar het valt vooral beter op. Regelmatig loop of fiets ik op de openbare weg met medeweggebruikers. Dan is het altijd wel fijn als je opvalt. Nu is dit officieel een trailrun jack, dus is de kleur zo gek nog niet. Maar eigenlijk is het nog simpeler. Deze jas is gemaakt van 1 laag GORE-TEX Shakedry materiaal. Dit materiaal heeft vanuit de basis deze kleur. En deze kleur kan ook niet veranderd of aangepast worden omdat het anders zijn werking verliest. Dus is de keuze snel gemaakt.

arcteryx norvan sl hoody black

Mooi hoor, maar waar laat je de Arc'teryx Norvan hem als het droog is.

Dit is nou echt het briljante van deze jas. Je propt hem letterlijk in een zeer klein propzakje die je bijna overal kwijt kunt. Zo kan deze jas makkelijk mee in je racepack tijdens langere tochten. Maar in een achterzak van je fietsshirt past hij ook prima.

Maar wat is dan het addertje onder het gras?

Technisch gezien is dat er niet. Het is een fijne, extreem lichte, 100% waterdichte maar toch volledig ademende jas. Hij gaat overal mee naar toe bij dreigende weertypes. Maar de prijs… de mannen uitvoering kost via de Arc’teryx website €300,00. En toch zou ik er weer één kopen als deze versleten is. Er is nog nooit iemand geweest die tegen me gezegd heeft dat de triathlon sport goedkoop is.

Van de GORE-TEX website:

GORE-TEX ACTIVE SHAKEDRY™-KLEDING

“U wilt nergens door worden belemmerd, of u nu bezig bent met een zenuwslopende beklimming van een alpentop of van uw werk naar huis rent. GORE-TEX Active-jassen met SHAKEDRY™-producttechnologie zijn ontwikkeld voor hoge tempo's en zijn superlicht, extreem goed ademend en voorkomen wateropname met hun duurzaam waterafstotende werking. Water hoopt zich op tot parels die simpelweg van het oppervlak afrollen, wat resulteert in minimale afkoeling of extra gewicht dat wordt veroorzaakt door natte kleding. Door de waterdichte bescherming, ondersteund door onze 'GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™'-belofte, zijn GORE-TEX Active-jassen met SHAKEDRY™-producttechnologie ideaal om veel en intensief werk gedaan te krijgen.”