sporten met hooikoorts

Niets is heerlijker dan met de eerste voorjaarsdagen als het zonnetje zich steeds eerder laat zien om lekker buiten te sporten. De frisheid van de nog kille nacht opsnuiven en de eerste warmte van het zonnetje voelen. Helaas zijn de gevolgen voor heel veel sporters niet altijd top. Een rondje fietsen resulteert vaak in niesbuien, jeukende ogen en een snotneus. Klinkt dit herkenbaar? Voor mij helaas wel. Gelukkig kan ik er ondertussen redelijk mee omgaan. Misschien kan ik jou ook op weg helpen met mijn tips!

Hooikoortsseizoen

Probeer uit te vinden wanneer voor jou het hooikoortsseizoen begint en hoelang het duurt. Als je er niet zeker van bent kan je ook een allergietest laten doen bij je huisarts. Ik ben er achter gekomen door ervaring, dit is wel de lange weg vrees ik. Vanaf december, afhankelijk van het weer, begint voor mij de ellende en het wordt minder richting mei. Niesbuien en jeukende ogen komen als eerst. De slapeloosheid volgt al snel. Omdat deze kwalen al een aantal jaar in dezelfde periode vallen, laat het zich makkelijk raden wat er bloeit. Dit zijn de elzen en hazelaars. Zeker na een hardlooprondje door de polder waar de elzen en hazelaars al vroeg in het seizoen langs de kant in bloei staan, merk ik het direct als ik het huis weer binnen stap.

De strijd tegen hooikoorts.

Als je uitgevonden hebt waar je allergisch voor bent kan je voorbereid op pad gaan. Meestal draag ik een sportbril. In de wintermaanden zit hier gewoon een helder glas in. Helemaal tegengaan doe je het nooit maar het scheelt aanzienlijk tegen jeukende ogen.

Hooikoortstabletten

Rond de weken/maanden dat ik weet dat mijn gevreesde bomen in bloei staan neem ik vaak hooikoortstabletten. In de tabletten die ik neem zit cetirizine. Cetirizine is een geneesmiddel dat wordt ingezet bij de behandeling van allergie en hooikoorts. De bijwerkingen zijn nihil, ik heb er gelukkig geen last van. 1 tablet van 10mg per dag voldoet voor mij om de hooikoorts te onderdrukken. Helemaal weg gaat het er niet mee, maar het is er zeker dragelijker door. Mocht het een paar dagen regenen dan slik ik geen tabletten omdat ik dan veel minder last heb.

Slaapgebrek door hooikoorts

Ik had er nooit bij stilgestaan maar rond de bloeitijd van de els en hazelaar sliep ik ook altijd slechter. Door een stom toeval kwam ik door een zoekopdracht in google erachter dat één van de klachten van hooikoorts slecht slapen is. Dat verklaarde wel veel. Het nare van slecht slapen is dat je ook niet volledig hersteld van je training. Hierdoor start je dus met een achterstand de volgende training en het risico bestaat dat je overtraind raakt! Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Het is een lastige opgave. Soms pak ik even een momentje overdag. Door de weeks is dat altijd wat lastiger, maar in het weekend kan je wel even bijtanken door wat meer rust te pakken of even je ogen te sluiten voor een powernap. Zo voor de hand liggend, maar nooit bij stil gestaan is het feit dat als je ’s avonds een hooikoortstablet neemt je ook een betere nachtrust hebt…

Laat je sportlust niet bederven door hooikoorts, maar geniet van het sporten!