Sporten in Corona tijd

Alle wedstrijden afgelast vanwege corona, plannen kunnen overboord

Zoals ik al eerder schreef in mijn blogpost  "Doortrainen of niet trainen/sporten in Coronatijd" heeft corona alle plannen in de ijskast gezet. Alle triathlon wedstrijden, competities en evenementen zijn afgelast. Hoe lang gaat het nog duren voordat we het normale leven weer opgepakt hebben en er weer wedstrijden gehouden kunnen worden? Hoe zit het met de zorgvuldig geplande plannen? Het is een vraag die voor nu nog door niemand te beantwoorden is. Het onzekere coronatijdperk begint bijna te wennen moet ik zeggen. Al vanaf de intelligente lockdown werk ik vanuit huis. Het sociale leven ligt stil. Het trainen met onze triathlonvereniging Krimpenerwaard is al vanaf het prille begin van corona stop gezet.

 

Alle gemaakte plannen voor dit jaar kunnen de prullenbak in

Tijd om nieuwe plannen te maken!

 

Triathlon trainingschema

Het triathlon schema heb ik een week of twee geleden stop gezet. Ik ben intussen terug naar basis, het onderhouden van de conditie. Gelukkig kunnen we nog buiten onze loop- en fietstrainingen houden. Sinds het paasweekend hebben een aantal leden van onze triathlon vereniging zich ook al in het buitenwater, met een watertemperatuur van 15°C, gewaagd voor de eerste zwemsessies. Het lonkt al wel, maar ik zie er toch nog van af. Het risico van een koudje is mij nog wat te hoog, maar de motivatie om in 15°C watertemperatuur te gaan zwemmen is er ook totaal nog niet. Ik heb wel mijn eerste mooie rit op m'n Felt IA triathlon fiets ook gemaakt. 121km zonder problemen en behoorlijk comfortabel, dat had ik niet verwacht! Maar vervelen doe ik me dus nog niet. En het plezier in trainen is er nog steeds.

Hoe nu verder, wat met de plannen in 2020?

Ik heb er eens rustig overnagedacht. Wedstrijden verwacht ik niet veel meer van dit jaar. Misschien eind of na de zomer? Wie weet. Op 30 augustus sta ik nog ingeschreven voor de kwart triathlon van Hoeksche Waard Zolang deze niet afgelast wordt heb ik nog een wedstrijdje voor de boeg! Maar wat met de rest van het jaar? Het is niet verstandig om vol gas te gaan trainen vanwege je weerstand-dip en het risico om een flinke corona op te lopen. Ik ben op zoek geweest naar een manier om toch door te trainen en een doel te hebben om in ieder geval de motivatie hoog te houden.

Nieuwe plannen, triathlon in 3 maanden, solo

Afgelopen zaterdag heb ik met verbijstering naar Jan Frodeno gekeken, tijdens een rustige Zwift-sessie. Wat een geweldige persoonlijkheid heeft die man. (Don't) tri at home, een Ironman thuis, 3,8km zwemmen in z'n endless pool, 180km fietsen op z'n trainen en een marathon op z'n loopband! Bizar en dat in 8:30 uur en een marathon al pratend in 2:58uur... Maar het gaat niet om de prestatie maar om de inspiratie die deze Jan Frodeno is. Denken in mogelijkheden, nieuwe plannen maken. Nu was ik niet van plan om hem na te doen, dat is niet eens haalbaar in de trainingsvorm waarin ik nu verkeer. Maar hij bracht me wel op een idee, in 3 maanden een volledige triathlon. Maar dan solo. In augustus 3,8km zwemmen, september 180km fietsen en oktober een hele marathon. Hierbij gaat het niet om een top 10 tijd, dus ik hoef me niet kapot te trainen. Lekker aan de gang en vooral gemotiveerd blijven en naar een doel toe werken.

TrainingPeaks schema

Tijd dus om aan de slag te gaan en een schema te bedenken. Gelukkig heb ik een coach die ik kan aanspreken en een schema voor mij kan opzetten. Maar leergierig als ik ben wil ik weten waarom en wat ik train. Tot nu toe gebruikte ik altijd Garmin Connect om alle data te verzamelen en te bekijken. Prima voor een leek als ik, maar ik als ict'er mis ik de cijfertjes en diepgang. Na een webinar trainingsleer van Tri2One te hebben gevolgd, die grotendeels gebaseerd was op TraingPeaks maar eens besloten een proefaccount aan te maken. Na Garmin Connect, Strava en Zwift gekoppeld te hebben stond direct al mijn data in vanaf mei 2019. Leuk om je dan te verdiepen in de materie en door de aanwezige data word er heel veel meer duidelijk! Nu maar eens kijken hoe het bevalt deze week met TrainingPeaks en of het rendabel is om een premium account aan te schaffen voor een jaar.

Trainse!