Nutricia Fantomalt

Waarom zou ik mijn eigen sportdrank maken?

Sinds een aantal jaar leef ik geraffineerde suikervrij. Dit heeft verder geen medische reden. Ik leef zo omdat ik veel last had van de bekende suikerdip. Alleen nam dit extreme vormen aan. Het leidde bij mij tot vooral een koortsachtig gevoel. Dit in combinatie met een behoorlijk dip in futloosheid zorgde ervoor dat ik de avond na het eten neerplofte op de bank en er een somber gevoel op na hield omdat ik me weer ziek voelde.

Dan maar een prikkelbare darm

Er is rond mijn 20e na veel darmonderzoeken, waarin ik kerngezond bleek, maar besloten dat het een prikkelbare darm moest zijn. Niet meer en niet minder. Daar zat ik thuis na de onderzoeken, geen steek wijzer en me afvragend wat een prikkelbare darm is en waarom is daar niets tegen te doen? De medische wereld kon mij geen antwoord geven, buiten de diagnose dat het dat maar moest zijn vanwege een labeltje wat erop geplakt moest worden.

Suikervrij leven

Na van alles geprobeerd te hebben, waarvan een diëtiste nog het meest hielp, kon ik er redelijk mee leven. Het voelde zoals ik in de eerste alinea al schreef, niet altijd top. Tijdens een vakantie in Noorwegen liep ik iemand tegen het lijf en we raakten aan de praat omdat mijn zoontje speelde met die van haar. Ze vertelde dat ze nog naar de supermarkt moest, niet voor de pindakaas met nootjes want die had ze al in veelheid meegenomen vanuit Nederland. Ik vroeg of dat een Nederlander neemt alles mee op vakantie-actie was. Maar ze wist me te vertellen dat ze al een aantal jaar suikervrij leefde. Er was bij haar een prikkelbare darm geconstateerd…

Nutricia Fantomalt

Fantomalt als sportdrank

Daar sta je dan als triatleet. Wat ga je meenemen tijdens een training of wedstrijd. Sportdranken zitten boordevol met dingen die je liever niet naar binnen propt. De smaken zijn letterlijk mierzoet en niet lekker. Met 10uur in de week sporten leek me dat ook niet een fijne gedachte. Maar wat dan? De bidon vulde ik al snel met water. Werkt prima voor de dorst en houdt je vochtbalans prima op pijl, maar voor de rest doet het niets. Daar kwam ik al snel achter toen de fietsritjes langer werden. M’n benen wilde op een gegeven moment niet meer. Gelukkig heb ik een coach waaraan ik deze kwestie voor heb gelegd. Hij gebruikte zelf altijd Fantomalt van Nutricia.

Het effect van maltodextrine

Maltodextrine

Fantomalt van Nutricia bestaat voor 100% uit dextrine maltose. Dextrine maltose is een energierijk geconcentreerd koolhydraatpoeder op basis van maltodextrine met een laag mineralen gehalte. Maltodextrine is gemaakt van mais. Het wordt supersnel opgenomen door het lichaam waardoor het vrijwel direct effect heeft. Voedingswaarde per 100 gram poeder, energie 1630 kJ / 384 kcal. Één maatschepje (5 gram) levert ongeveer 19kcal. 9 schepjes komt dus neer op een slordige 170kcal.

Het recept voor een bidon sportdrank

Fantomalt recept

Het aanmaken van de sportdrank is super simpel. Ik doe 9 schepjes, van het bijgevoegde maatschepje, in een 650ml bidon. Een snufje zout erbij en eventueel een mini scheutje diksap om er een smaakje aan toe te voegen. Om klonteren tegen te gaan doe ik meestal eerst 1/4 water, dan de schepjes Fantomalt om het verder aan te vullen met water. Flink schudden en klaar. Het zout en diksap maakt niet zo veel uit, dat vermengt zich toch wel. Voor een training wil ik er wel eens wat minder schepjes in doen. Dit is afhankelijk van de zwaarte van de geplande training.

Waar kan ik Fantomalt kopen

Nutrica Fantomalt is niet overal te koop. In een supermarkt zal je het niet (snel) vinden. Ik bestel het altijd online per 4 bussen, à 400 gram. Ze zijn gesloten lang houdbaar, dus een voorraadje is geen probleem. 400 gram levert, als je niet altijd 9 schepjes gebruikt minimaal 10 bidons sportdrank. Uitgaande van ca. €6,50 kost 1 bidon dus €0,65. Ga daar maar eens sportdrank voor kopen in de winkel!